Православні українці у 2024 році відзначатимуть Великдень 5 травня. Громадяни попередили про подорожчання продуктів перед святом. Чим слід запастись уже у перші тижні квітня?
Напередодні Великодня в Україні дорожчають на 10-15% продукти, з яких готують частування. Названо основні асортиментні позиції, які зростуть у ціні. Серед них – м’ясо, ковбасні вироби та яйця.
Подорожчання пов’язане з підвищенням попиту, коливанням цін на сировину та виробничими витратами.
Минулого року Великдень відзначали 16 квітня, і за рік продукти на популярні продукти зросли на 9,4-38,4%.
М’ясо можна придбати заздалегідь і заморозити його. Наразі лопатка коштує близько 162 грн/кг, а куряче філе – близько 151,93 грн/кг. Сало коштує приблизно 242 грн/кг.
Сиров’ялена та копчена ковбаса у вакуумному впакуванні в холодильнику може зберігатися кілька місяців, тому її можна купити для нарізки заздалегідь.
Яйця зберігаються до 90 діб при температурі від 0 до -2 градусів та до 25 днів – при температурі від 0 до 20 градусів. Таким чином, продукт можна придбати раніше. Десяток яєць можна купити в АТБ за 29,90 грн, а середня вартість в інших торгових мережах – 54,05 грн.
Заздалегідь можна зробити запас інших продуктів, які довго зберігаються: це борошно, цукор, олія, вершкове масло та сухофрукти.
Нагадаємо, що у 2023 році великодній кошик на чотирьох осіб коштував 1209 грн – на 24,4% більше у порівнянні з 2022 роком, коли аналогічний набір коштував 972 грн.